Het beste tegen zweetvoeten

Aanbevolen hulpmiddelen

Waar komen zweetvoeten vandaan?

Voor we gaan kijken wat het beste tegen zweetvoeten is gaan we eerst kijken wat zweetvoeten zijn en waar ze vandaan komen.

Zweetvoeten ontstaan als de vocht- en warmte huishouding in je schoenen niet optimaal is. Er ontstaat dan een disbalans in de bacteriële huishouding van je voeten. Daardoor gaan je voeten sneller zweten en ontstaat de onaangename geur. Vooral de geur is in de sociale omgang een probleem.

Daarnaast voelen de voeten constant vochtig aan, en zijn ze ook nog eens vaak de hele dag koud. Tenslotte raakt de huid door de onnatuurlijke vochthuishouding ook nog eens extra gevoelig voor voetklachten als voetschimmel en nagelschimmel.

Wat is de oorzaak van zweetvoeten?

Overmatig zweten van de voeten lijkt een erfelijk probleem te zijn. Niemand weet precies waarom het gebeurt, maar mensen die buitensporig zweten, lijken een ander “instelpunt” te hebben dan andere mensen. De meeste mensen zweten als het buiten warm is of als ze warm worden. Mensen met hyperhidrose zweten bijna altijd overmatig.

Wat zijn de symptomen van zweetvoeten?

Het meest voor de hand liggende symptoom van hyperhidrose zijn voeten die overmatig zweten. Sommige mensen zweten zo erg dat hun voeten in hun schoenen kunnen glijden.

De voeten kunnen ook een witachtig, nat uiterlijk hebben; soms zijn er ook voetinfecties. (Constante vochtigheid breekt de huid af, waardoor infectie kan optreden.) Voetgeur komt vaak voor.

Mensen die aan hyperhidrose lijden, kunnen ook emotionele stress ervaren en zich zorgen maken over voetgeur. Zweetgerelateerde angst en isolatie kunnen bijzonder ernstig zijn bij tieners met plantaire hyperhidrose.

Wat is het beste tegen zweetvoeten?

Een goede voethygiëne is essentieel. Was uw voeten dagelijks met een antibacteriële zeep; zorg ervoor dat u tussen de tenen wast. Droog de voeten grondig af en breng dan voetpoeder of een antischimmelpoeder aan op je voeten. 

Draag vochtafwerende sokken  gemaakt van natuurlijke of acrylvezelmengsels die het vocht van uw voeten afvoeren in plaats van het op te sluiten. Sommige synthetische mengsels zijn ontworpen om vocht van de huid af te voeren en werken het beste om de voeten droog te houden. Honderd procent katoenen sokken absorberen vocht, maar voeren het niet af van de huid en leiden vaak tot blaren, dus ze moeten worden vermeden.

Het is ook een goed idee om overdag van sokken te wisselen. Berg een extra paar sokken op op school of op het werk en verwissel halverwege de dag sokken. Draag schoenen die zijn gemaakt van ademende materialen.

Een techniek genaamd iontoforese, waarbij water wordt gebruikt om een milde elektrische stroom door de huid te geleiden, is nuttig gebleken voor mensen met zweetvoeten. Je kan ook iontoforese-apparaten kopen voor thuisgebruik.

Nog ideeën die het beste tegen zweetvoeten zijn.

Schoenverfrisser & droger

De Shoefresh schoendroger reinigt je schoenen in 5 minuten. Actieve zuurstof pakt schimmels en bacteriën aan die stank, maar ook voetschimmel en kalknagels kunnen veroorzaken. Een echte geurvreter voor je schoenen! Na enkele minuten vervalt de actieve zuurstof weer tot zuurstof. 

Geschikt voor meer dan alleen schoenen

De Shoefresh schoenverfrisser droogt en reinigt alle materialen. Hierdoor is de Shoefresh onder meer geschikt voor sportschoenen, sneakers, leren schoenen, werkschoenen, skischoenen en laarzen. Bovendien is de Shoefresh te gebruiken voor andere items die je hygiënisch wilt reinigen, drogen of opfrissen. Denk aan sloffen, sokken, (boks)handschoenen, scheenbeschermers of helmen. De Shoefresh wordt standaard geleverd inclusief handige helmhouders. Kinderschoenen passen op de Shoefresh vanaf schoenmaat 35.

Houdt je schoenen hygiënisch schoon

De warme, vochtige omgeving in je schoenen is de ideale broedplaats voor schimmels en bacteriën. Gemiddeld bevatten schoenen meer dan 400.000 bacteriën en schimmels! Dit leidt tot stinkende schoenen en kan tevens voetschimmel en kalknagel veroorzaken. Het is dan ook belangrijk om je schoenen -net zoals je kleding, sokken en ondergoed- regelmatig te reinigen en te drogen.

Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat er na het reinigen iets achterblijft in de schoen of in de ruimte. De Shoefresh genereert zelf actieve zuurstof en heeft daardoor geen navullingen nodig.

Nooit meer natte schoenen aantrekken

Schoenen drogen met behulp van kranten of de verwarming is verleden tijd. En dat is maar goed ook, want dit is erg slecht voor de levensduur van schoenen. Met de Shoefresh worden schoenen in 20 minuten van binnenuit gedroogd met warme lucht. De Shoefresh is 100% veilig: de temperatuur in de schoenen wordt continue gemeten. Hierdoor is het uitgesloten dat schoenen te warm worden of beschadigen.

Shoefresh schoenverfrisser & schoenendroger

Nooit meer stinkende en natte schoenen

Bamboe inlegzolen

Bamboe inlegzolen zijn speciaal ontwikkeld voor mensen met last van zweetvoeten. De geur van zweetvoeten wordt veroorzaakt door bacteriën en schimmels. Door de zilvergaren die aan de bovenzijde van de inlegzool in de stof zijn verwerkt, wordt de wildgroei van schimmels en bacteriën bestreden. Hierdoor neemt de ongewenste geur sterk af en wordt het risico op het krijgen van voetschimmel en kalknagels verkleind. De steriele en antibacteriële werking van zilver is van oudsher bekend.

Aan de onderzijde van de inlegzool zit een geperforeerde memory-foam laag die zorgt voor schokdemping, ventilatie en absorptie van vocht. Een ideale inlegzool voor mensen met zweetvoeten, voor sporters en voor mensen die gevoelig zijn voor het oplopen van voetschimmel.

TIP: Oude stinkschoenen kunnen weer een totale opfrisbeurt krijgen door de oude zooltjes te vervangen door de Shoefresh inlegzolen en de schoenen te reinigen en te drogen met de schoenendroger & -verfrisser.

Lees ook mijn artikel over bamboe producten voor meer informatie waar je bamboe voor kan gebruiken.

Bamboe inlegzolen

Inlegzooltjes met antibacteriële werking

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

Deel Deze Pagina

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email